FELDA TENGGAROH 2

SELAMAT DATANG

ANDAI ROBOH KOTA MELAKA
PAPAN DI JAWA KAMI DIRIKAN
BUAH PUKUL LIAN PADUKA
SEKALI MARA DIUNDUR JANGAN

Tuesday, 8 March 2011

PERINGKAT PERSILATAN BUAH PUKUL MERSING

SYARAT 28

SEBELUM MEMPELAJARI LIAN ATAU SEMASA MEMPELAJARI LIAN, GURU AKAN MEMBACAKAN SYARAT 28 YANG MERUPAKAN PERATURAN YANG MESTI DIIKUTI DAN MENJADI PANDUAN MEREKA YANG MENGAMALKAN PERMAINAN BUAH PUKUL ATAU LIAN PADUKA.

PERINGKAT BUAH PUKUL MERSING

PERINGKAT PERTAMA

MURID AKAN MEMPELAJARI PERGERAKAN LIAN ITU SENDIRI, PADA PERINGKAT INI MURID AKAN MENIRU PERBUATAN GURU 100% TANPA BANYAK SOAL. LIAN DALAM PERGURUAN INI HANYA TERBAHAGI KEPADA 11. JIKA DICAMPUR BELEBAT SEMUANYA BERJUMLAH 12. MURID TIDAK BERTANYA DAN MEMPERSOALKAN GERAK, HANYA MENGIKUT DAN MEMBETULKAN MENGIKUT YANG DIKEHENDAKI GURU. PADA PERINGKAT LIAN 4 DAN KE ATAS, GURU AKAN MENGAJAR BUAH TUNGGAL MENGIKUT KESESUAIAN DAN PENGUASAAN MURID.


PERINGKAT KEDUA

GURU MENERANGKAN MAKSUD PERGERAKAN LIAN 1 HINGGA LIAN 11, DIAJAR UNTUK MEMAHAMI KONSEP GERAKAN LIAN SEPERTI KUE, KIRI, CENCANG, SUKU, PANCUNG, POLEK, SISIP, LERAT, TEMBONG, HAWA, DULU, TIBA, SINGKAP, KAIT, RASA, TINDIH, SANGGAK, TURUT, GAYANG, RUAT, GELUT, NAMPAK, DAN LAIN-LAIN PERGERAKAN LIAN ITU SENDIRI. PADA PERINGKAT INI JUGA, BUAH TUNGGAL DITAMBAH DAN DIHALUSI DENGAN LAPIS. BILANGAN BUAH DITENTUKAN OLEH GURU DAN MAKSUD SETIAP BUAH DIHALUSI TUJUANNYA DAN DUDUK LETAKNYA DALAM PERGERAKAN LIAN. PERBINCANGAN LEBIH TERBUKA DIPERINGKAT INI DAN SETERUSNYA.

PERINGKAT KETIGA

PERINGKAT INI PERINGKAT MENGUASAI LIAN YANG DIPELAJARI SERTA MENGUASAI SETIAP GERAK GERI LIAN DAN MENGAPLIKASIKANNYA DALAM PERTEMPURAN. DI SINI SEMUA KONSEP LIAN DISEPADU DAN DIADUN UNTUK MENGHADAPI MUSUH. SETIAP GERAK LIAN DITERANGKAN CARA BUNUH SETIAP GERAK. BANYAK RAHSIA LIAN AKAN TERSERLAH JIKA MURID MENGHAYATI PERGERAKAN LIAN. PERINGKAT INI MURID SUDAH DAPAT BERSILAT SEBAGAI SEORANG PENDEKAR, KAKI TANGAN BAGAIKAN BERMATA DAN DAPAT MERASA PERGERAKAN MUSUH. [PANDANG DALAM] [GERAK DALAM] [RASA DALAM] DIFAHAMI DAN DIKUASAI. PADA PERINGKAT INI PERTARUNGAN MENJADI BEBAS TETAPI TETAP BERGERAK DALAM LIAN, MELAPIS, BERGAYANG, BERUAT TELAH DIKUASAI DENGAN MAHIR PERMAINAN BERKISAR MENGIKUT KEHENDAK. GURU MENGAJAR BUAH RAHSIA YANG TERDAPAT DALAM LIAN SERTA MENGKAJI RAHSIA BUAH PUKUL MERSING. 

CATATAN : PERMAINAN LIAN PADUKA TIADA HUJUNG PENAMATNYA, NAMUN MENURUT PAK RASYID [MURID KEPADA SANI ABU SAMAH], ILMU BUAH PUKUL ADA PELENGKAPNYA IAITU ILMU MENGENAL TUHAN ATAU YANG DIPANGGIL ILMU MA`RIFATULLAH. PENGAMAL BUAH PUKUL PERLU MEMAHAMI DENGAN JELAS SIFAT-SIFAT ALLAH SEPERTI QUDRAT, IRADAT, ILMU, HAYYAT, SAMA`, BASAR DAN LAIN-LAIN LAGI DAN BAGAIMANA PERMAINAN BUAH PUKUL TERTAKLUK KEPADANYA. UNTUK MENDALAMI ILMU INI PERLU MERUJUK SENDIRI KEPADA AHLINYA DAN MEREKA YANG TAHU SAHAJA. SEKIAN.

4 comments:

nizam said...

kem salam kawan-kawan li.
kem salam kat cikgu kito abg shaari,jasa dia mengajar tak dapat kawe balas. insyaallah ada rezeki kawe mari tenggaroh lawat kawan-kawan

nizam said...

bila majlis khatam li

Mohd.Fadli said...

MAYBE DLM TAHUN INI JGK KOT

Anonymous said...

hubungi sy di FB (Kanda Gajah Mersing Johor)